Între ”tot” și ”destul” e suficient loc de oferit

Ascultam zilele trecute piesa celor de la Queen ”I want it all” și în stilu-mi caracteristic, mintea mi-a zburat în alte direcții. Mă gândeam pe de o parte la lupta asta îndârjită pe care o ducem zi de zi pentru a avea cât mai mult și pe de altă parte cum lupta asta ne face să simțim că ceea ce avem deja parcă nu ne prea ajunge.

Sunt o ambițioasă și nu de puține ori mă enervam când auzeam ”Mulțumește-te, că ai destul!”. Destul îmi părea așa…insuficient. De ce să mă opresc? De ce să nu aspir la mai mult, la TOT?

După ce lupta asta îndârjită pentru tot m-a pus în genunchi de câteva ori, am învățat să mă dau un pas în spate, să-mi dau voie să respir, să-mi dau seama cât de suficient e acest destul și cât de bine e să știi că-l ai.

E fix ca atunci când stai la o masă copioasă și ai în față o varietate ofertantă de platouri. De obicei îți aleg ce îți place și cât îți trebuie. Și-ți e de ajuns. Când bunica, mama, mătușa sau oricare ar fi gazda fac presiune să mai iei din tot, îți dai seama că depășești destulul și nu-ți pică prea bine. Totuși, ce faci ca să nu superi gazda? Mulțumești pentru cât ai primit, spui că ți-a fost suficient și le mai lași și celorlalți să se bucure din totul  pus la dispoziție.

Așa trebuie să fie și cu definirea lui destul și al lui tot, chiar dacă măsura nu se simte la fel de bine ca în exemplul de mai sus.

Unele teorii spun despre oameni că sunt egoiști și că sunt mânați numai de propriile interese în tot ceea ce fac. Bun, pot fi de acord. Egoismul este un atribut al firii umane care ne ajută să supraviețuim asigurându-ne bunăstarea. Totuși, piramida nevoilor e construită și ea pe mai multe niveluri și egoismul stă mai mult la bază. Pe măsură ce urci, îți dai seama cât de important este să începi să te deschizi și către ceilalți, și uite așa, ajungi și la generozitate.

Nu vreau să vorbesc despre generozitate pentru că se apropie sărbătorile și e momentul propice să devenim mai buni, mai inimoși și să dăm acum totul, apoi să uităm de fapte bune până la Crăciun și începem iar.

Și despre generozitate se spune că are o sămânță de egoism datorită motivelor pentru care o faci (ba că te face să te simți mai bine cu tine, ba că te ajută să compensezi un rău făcut, ba că te ajută să-și câștigi un loc în Rai). Nu contează. În actele de generozitate scopul scuză mijloacele.

Revenind la ideea inițială de destul și tot, nu trebuie să ai prea multe ca să fii generos. O să vezi că dacă ai destul și nici măcar, faptul că dai puțin sau te implici în ceva, o să simți că în interiorul tău o să se atingă un sentiment de tot. Și genul ăsta de tot nici nu se compară cu satisfacția pe care o ai privind extrasele de cont. E de sus, din vârful piramidei 🙂

Nu trebuie să faci un efort prea mare ca să fii generos, ajunge uneori să oferi o vorbă bună într-o discuție și să oferi un zâmbet.

Îmi plac campaniile umanitare, îmi plac oamenii inimoși care au curajul să pornească astfel de campanii, să-i mobilizeze și și să-i inspire pe ceilalți în scopul binelui. Una dintre campaniile care-mi sunt tare dragi și în care cred este Bikers For Humanity, o comunitate formată din motocicliști, care din 2015 pune umărul la treabă la propriu și tot construiește binele. 

Ce m-a făcut să cred așa mult? Am fost prezentă fizic numai la o ediție și nu cred pentru că been there, done that ci pentru că been there, felt that! Las o singură frază: sute de chipuri aparent dure dar cu inimi care însuflețesc și rocile și un spor la bine de nu se poate! Și mai zic că seara când ajungi la corturi mânjit după o zi de șantier, te simți mai curat ca oricând. Dacă nu ați participat la genul acesta de experiențe, vă sfătuiesc să o faceți. Merită!

Azi tehnologia ne ajută mult în scopul faptelor bune în sensul că o simplă combinație de taste care ne ia vreo 5 secunde si câțiva lei lunar poate face minuni când se adună într-un destul de la mai mulți. 

Partea cea mai faină e că genul acesta de acțiuni nu se fac numai de sărbători, ele sunt constante. Și poate uiți că ești implicat, dar să știi că sunt oameni mai puțin norocoși care, indirect, îți transmit cel mai sincer ”mulțumesc”.

O să las aici doar un exemplu de 5 secunde și câțiva lei pe lună pentru un SMS cu textul ”BFH” la 8844.

E fain să putem dărui câte puțin pentru o listă cât mai lungă de campanii care ajută categorii diferite de oameni care au nevoie de noi. Alege campaniile cu care rezonezi și ține-ți generozitatea activată în fiecare lună a anului, nu numai de sărbători!

Să fiți bine și să aveți destul! 🙂

2 Comments

  1. Exact asta e sentimentul avut de mine după prima participare dar e pus în cuvinte pe care noi le găsim mai greu. După acea experienta nu am mai putut lipsi de la nici o acțiune ! Mulțumim ❤️

Leave a Comment